El Comitè 1r de Desembre-Plataforma d'ONG-Sida de Catalunya, vol manifestar la seva preocupació per la política del Govern d'Artur Mas envers les polítiques d'abordatge integral del VIH/sida a Catalunya, que fan trontollar el sistema d'atenció a les persones amb VIH i la prevenció de l'epidèmia pels següents motius:
En la darrera convocatòria de subvencions del Departament de Salut per a les ONG Sida que es tanca a finals d'aquest mes, la partida pressupostària experimenta una retallada considerable que fa inviable el manteniment de l'actual model de prevenció i atenció, que les ONG especialitzades en l'abordatge específic del VIH/sida han sostingut durant els darrers 30 anys amb excel·lents resultats.
En les diverses reunions que el Comitè 1r de Desembre ha mantingut amb el Departament de Salut durant el mes de març, ningú ens ha aclarit com se substituiran els programes que executen les ONG especialitzades en el marc del Pla d'Acció enfront del VIH/sida 2010-2013 de la Comissió Interdepartamental del Sida a Catalunya, i que ja estan desapareixent degut a les retallades de l'actual Govern de la Generalitat el 2010.
Tot plegat posa de manifest la fragilitat del sistema de salut respecte l'atenció a les persones que viuen amb VIH. La tasca d'atenció social, psicològica i d'inserció que fan les ONG no es pot substituir per la integració a una xarxa sanitària pública sobresaturada i afectada per les retallades. Tampoc la tasca de prevenció, que es basa en bona part en l'educació sexual i afectiva a les escoles i en prevenir les pràctiques de risc, en l' educació sanitària i en el repartiment de preservatius i xeringues, així com en la facilitació de la prova ràpida a poblacions en situació d'especial vulnerabilitat (homes que tenen sexe amb homes; persones migrades; treballadors/es sexuals; persones usuàries de drogues injectables...).
Durant 30 anys les ONG especialitzades hem fet una tasca de prevenció i hem donat atenció a les persones que viuen amb VIH: el Govern no pot ignorar el pes de la comunitat que ha assolit l'abordatge específic del VIH, tal com reclamen i recomanen les polítiques internacionals.
Això succeeix en un context en què, a més, s'ha imposat el repagament d'un euro per medicament a la xarxa sanitària catalana i a nivell estatal s'ha anunciat la imposició d'un sistema de repagament segons la renda, a més d'excloure les persones migrades de la targeta sanitària. Tot plegat perjudicarà a la població en general, en especial a les persones que viuen amb malalties cròniques, com és el cas del VIH.
Per tot això,
Exigim el manteniment d'una partida pressupostària com a mínim equivalent a la de 2011 que garanteixi el tractament amb dignitat de les persones que viuen amb VIH i d'unes polítiques de prevenció que impideixin un repunt de l'epidèmia i que garanteixi els drets sexuals i reproductius de tota la població.
Denunciem aquesta situació davant la societat civil, i els emplacem a seguir generant aliances i sinèrgies per aturar les retallades que vulneren els drets humans. Us convoquem a una roda de premsa per explicar-vos les implicacions d'aquesta situació i les accions que engegarem per mostrar el nostre rebuig a aquestes decisions polítiques.
Dijous 26 d'abril, Roda de premsa:
MENYS RETALLADES, MENYS EXCUSES, MÉS DRETS
11h., Sala d'actes, Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla Catalunya 10, pral)
Hi participaran Montse Pineda Lorenzo, Presidenta del Comitè 1r de Desembre-Plataforma Unitària d'ONG Sida de Catalunya; Antoni Barberà, de la Plataforma Dempeus per la Salut Pública i Marta Carreras de l' Associació Catalana en la Defensa de la Sanitat Pública.
Presentarà la roda de premsa Joana G. Grenzner, membre de la Xarxa de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIPDIC-CAT), que dóna suport i organitza la convocatòria
Més informació: Montse Pineda Lorenzo, 629 988 394.
El Govern de la Generalitat posa en perill el futur dels programes de prevenció i atenció a les persones amb VIH
- 24 abril 2012
- Novetats
- decrease font size augmenta mida lletra
El Comitè 1r de Desembre convoca una roda de premsa dijous 26 d'abril a les 11h a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya per explicar la situació de les polítiques d'abordatge integral del VIH/sida a Catalunya i les accions que emprendrà.